Het belang van ergonomisch werken is groot, hiermee wordt pijn in onderrug voorkomen

Het belang van ergonomisch werken wordt nog wel eens onderschat.Het kan echter ziekteverzuim terugdringen en rekent af met rugklachten. Wij zitten veel te veel met als resultaat bijvoorbeeld pijn in de onderrug. Meer bewegen luidt het devies. Neem eens de trap in plaats van de lift, ga fietsend naar het werk en loop tijdens de pauze een blokje om. Hiermee bent u er echter nog niet. Een derde van de Nederlanders zit zeven tot zestien uur per dag. En dat terwijl zitten helemaal niet goed is voor ons lichaam. Langdurig zitten maakt ons letterlijk en figuurlijk ziek. Waarom? Het leidt tot een hoge bloeddruk, het verhoogt het risico op hart- en vaatziekten en overgewicht, om maar te zwijgen over houdingsklachten. Zitten wordt ook wel the biggest killer in the office genoemd. Gelukkig is er wat aan te doen: ergonomisch werken.

Ergonomisch werken door een actief dynamische houding aan te nemen

Behoort alleen het zitten achter een normaal bureau tot de mogelijkheden dan bieden de stoelen van Werksitz uitkomst. Een actief dynamische zithouding is het beste voor ergonomisch werken en bijvoorbeeld het voorkomen van pijn in de onderrug. Wat is ergonomisch werken? Bij deze zithouding bevindt de bekken zich boven de knieën. Dit heeft als resultaat dat men automatisch rechtop zit. De wervelkolom neemt de natuurlijke S-vorm aan waardoor ongezonde belasting van de tussenwervelschijven en de spieren wordt verminderd. Bovendien worden de buik- en rugspieren aangespannen met als gevolg een verbetering van de doorbloeding. Doordat de stoel over een los zit- en rugvlak beschikt kan in elke positie de juiste zithouding worden aangenomen.

Ergonomisch werken ook goed voor de productiviteit

Een gezonde werkplek, waar goed wordt gezeten draagt bij aan gemotiveerder personeel dat bovendien ook productiever is. Investeren in het antwoord op de vraag “Wat is ergonomisch werken” verdient zich dus dubbel en dwars terug. Ziekteverzuim wordt teruggedrongen, blessures voorkomen waaronder pijn in de onderrug voorkomen en werknemers verrichten meer werk.  Er zijn ook oefeningen die achter het bureau kunnen worden uitgevoerd die goed zitten bevorderen. Zou kun je bijvoorbeeld ongezien je buikspieren trainen. Span af en toe je buik aan. Je kunt er ook nog een schepje bovenop doen door je benen te buigen in een hoek van 90 graden. Hou met je handen het zitvlak vast en trek je voeten omhoog. Succes gegarandeerd. Het verbetert de conditie én de zithouding.

http://www.werksitz.nl/